Q & A - Hydration vs. Medication Infusion

Question: Regarding hydration vs. an infusion of medication -- does an infusion of potassium qualify as
a medication if the medical necessity of potassium is documented? What constitutes a minimum flow
rate for hydration therapy?
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Physician Supervision Definitions

Current Descriptor Fee Schedule Initial APC Payment
96360 - intravenous infusion, hydration; initial, 31 minutes to 1 hour GB (Physician Fadility): 368.64 5693 - Level 3 Weight: 2.3869
S - Paid Under OPPS; Separate APC. GB (Physician Non-Facility): 268.64 Drug Payment: $179.77
Administration Mational Co-pay: $0.00
Minimum Co-pay: 335.96
96365 - intravenous infusion, for therapy, prophylaxis, or diagnosis GB (Physician Faaility): $82.03 5693 - Level 3 Weight: 2.3969
(specify substance or drug); initial, up to 1 hour GB (Physician Nen-Facility): $82.03 Drug Payment: $179.77
5 - Paid Under OPPS; Separate APC. Administration National Co-pay: $0.00

Minimum Co-pay: £35.96

Answer: Having researched this in numerous authoritative reference publications, we find:

e No instruction defines a point when the vitamin and mineral additives in a pre-packaged IV
solution bag might constitute a medication. Both CPT® and CMS indicate that fluid with
electrolytes does not constitute medication infusion, but hydration. Potassium is an electrolyte;
therefore we find that an infusion of IV fluid with potassium qualifies as hydration.

e There is no guidance on the rate of flow that qualifies for hydration; however, we found
Medicare guidance that providers should not bill hydration for an infusion which addresses an
imbalance of less than 500 ml of volume.

o If the hydration flow rate is 100 ml per hour or less (for an adult patient), PARA does not
recommend billing either hydration or medication infusion charges; the service should be
considered a component of the outpatient room rate or visit charge.

The research supporting these findings is provided below.

1. The 2017 CPT® code book offers the following instruction:
“Codes 96360-96361 are intended to report a hydration IV infusion to consist of a pre-packaged

fluid and electrolytes (eg, normal saline, D5-1/2 normal saline+30mEq KCL/liter) but are not
used to report infusion of drugs or other substances. ...”

2. The Medicare Claims Processing Manual -- Chapter 12 - Physicians/Non-physician Practitioners
repeats the CPT® instructions:
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Manuals/Downloads/cim104c¢12.pdf

Hydration - The hydration codes are used to report a hydration 1V infusion which consists of a
pre-packaged fluid and /or electrolytes (e.g. normal saline, D5-1/2 normal saline +30 mg
EgKC1/liter) but are not used to report infusion of drugs or other substances.
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3. Novitas LCD L34960 — Hydration Therapy —is instructive:

https://www.cms.gov/medicare-coverage-database/details/Icd-

details.aspx?LCDId=34960&ver=21&name=331*1&UpdatePeriod=696&bc=AQAAEAAAAAAAAA

%3d%3d&

...Indications:

The clinical manifestations of dehydration or volume depletion are related to the volume and

rate of fluid loss, the nature of the fluid that is lost, and the responsiveness of the vasculature to

volume reduction. Rehydration with fluids containing sodium as the principal solute,

preferentially expand the extracellular fluid volume; a 1-liter infusion of normal saline may

expand blood volume by about 300 ml. In general, an imbalance of less than 500 ml of volume is

not likely to require intravenous rehydration.

These CPT codes require the direct supervision of the physician. Under levels of
supervision (see 42 CFR 410.32 (b)(3)(ii)), direct supervision in the office setting means
the physician must be present in the office suite and immediately available to furnish
assistance and direction throughout the performance of the procedure. It does not
mean that the physician must be present in the room during the entire time the
procedure is performed.

When performed in conjunction with chemotherapy, these CPT codes are covered only
when infusion is prolonged and done sequentially (done hour(s) before or after
administration of chemotherapy), and when the volume status of a beneficiary is
compromised or will be compromised by side effects of chemotherapy or an illness.

Limitations:

Rehydration with the administration of an amount of fluid equal to or less than 500 ml is
not reasonable and necessary.

These CPT codes are not to be used for intradermal, subcutaneous or intramuscular or
routine IV drug injections.

Hanging of D5W or other fluid just prior to administration of chemotherapy (minutes) is
not hydration therapy and should not be billed with these codes.

These services may not be used in addition to prolonged service codes.

When the sole purpose of fluid administration (e.g. saline, D5W) is to maintain patency
of the access device, the infusion is neither diagnostic nor therapeutic; therefore, these
infusion CPT codes should not be billed as hydration therapy.

Administration of fluid in the course of transfusions to maintain line patency or between
units of blood product is, likewise, not to be separately billed as hydration therapy.
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Novitas LCD L34960 - continued

e Administration of fluid to maintain line patency or flush lines between different agents
given at the same chemotherapy session is not hydration therapy.

e Infusion of saline, an antiemetic, or any other non-chemotherapy when these drugs are
administered at the same time as chemotherapy (within minutes) should not be billed
as hydration therapy with these CPT codes.

e  Fluid used to administer drug(s) is incidental hydration and is not separately payable.
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